Warning: Use of undefined constant blog_title - assumed 'blog_title' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/3/0/c/oleby.net/httpd.www/wp-content/themes/purity/includes/page-title.php on line 27 Nyheter

Warning: Use of undefined constant blog_tagline - assumed 'blog_tagline' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/3/0/c/oleby.net/httpd.www/wp-content/themes/purity/includes/page-title.php on line 28

Nyhetsbrev v. 17

Hoppas att ni alla har haft en trevlig påsk och samtidigt passa på att informera om vad som har hänt i föreningen på senaste tiden. Det har ju varit tyst ett tag så vad har hänt under tiden undrar ni säkert.

Grovprojektering
Vi har fått en kalkyl från RALA. Den lyder på 39’000kr per andel!

Ungefär vad vi förväntat oss, det blir så när någon sitter 50mil bort och ritar. Vi har pratat med andra föreningar, så detta kom inte som någon överraskning för oss. Men nu vi har ett underlag som vi kan använda i vår bidragsansökan. Så kalkylen och allt arbete är inte helt förgäves.

Varför är RALAs kalkyl så dyr ?
1. De har inte räknat in något EU-bidrag om 50% av arbetskostnaden i denna kalkyl.
2. Kalkylen har en beräknad grävkostnad på 140kr/m. Vi tror inte vi kommer över 100kr/m.
3. Längden på grävningen är beräknad till 3mil. Vi tror vi hamnar på ca 2.5mil.
4. Bara 135st ansluta medlemar. Vi hoppas på många fler innan vi kommer igång.

Vad kan vi dra för slutsatser av detta ?
Hur många vi blir som delar på kostnaden för anläggningen gör stor påverkan på kalkylen. De flesta andra föreningar har hamnat mellan 12000kr och 19000kr. Enligt de beräkningar som vi gjort så tror vi att även vi kommer hamna där omkring. Hur billigt det sedan blir, beror till stor del på hur många som går med och delar på kostnaden.

EU-Bidrags pengarna.
Vi har inte fått några klara besked hur det ligger till med nya bidragspengar. De bidragspengar som fanns tilldelade från EU tog som sagt slut i fjol. De besked vi har fått är att de nya ansökningsblanketterna eventuellt kan komma i maj. Sedan kommer sex månaders handläggning på detta, så tidigast kan det komma några pengar någon gång i oktober. Detta gör det i princip omöjligt att genomföra projektet under 2014 med hjälp av EU-pengar.

Genomföra det utan bidrag.
Att behöva vänta till 2015 känns tråkigt. Något som diskuteras bland andra föreningar är att bygga utan bidrag för att slippa vänta. I Lysvik’s centrum ska de kommit så långt att de börjat ta in medlemsandelarna. Vi vet inte hur våra medlemmar ställer sig till detta, men vi undersöker möjligheten tills vidare.

Fiberavgiften till Torsby Kommun är slopad!
Det verkar det som kommunen valt att ta bort avgiften, efter önskemål från invånarna. Denna var på 3000kr per medlem. Den kan vi nu alltså räkna bort ifrån vår totalkostnad.

Se länk – http://www.torsby.se/omoss/nyheter/2014/kommunalradetkommenterar.30474.html

Medlemsavgiften är en intressanmällan och rösträtt i föreningen och kommer till sist att räknas in i den andel som varje fastighet betalar in till föreningen för fiberinstallatioinen.För dem som betalt avgiften på 200kr redan, så gäller denna för hela 2014 ut. Nya medlemmar betalar alltså även de 200kr för i år. Först nästa år börjar vi att ta in nya medlemsavgifter och nya medlemmar kommer då att få betala dubbla medlemsavgifter så att alla medlemmar i slutändan betalar lika mycket för sin andel i föreningen.

//Per-Anders Nilsson, Ordförande OlebyNet.

 

Warning: Use of undefined constant sidebar - assumed 'sidebar' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/3/0/c/oleby.net/httpd.www/wp-content/themes/purity/single.php on line 29