Warning: Use of undefined constant title - assumed 'title' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/3/0/c/oleby.net/httpd.www/wp-content/themes/purity/includes/page-title.php on line 24 Varför Fiber?

Warning: Use of undefined constant tagline - assumed 'tagline' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/3/0/c/oleby.net/httpd.www/wp-content/themes/purity/includes/page-title.php on line 25

Beslutet att släcka kopparnätet är redan fattat och TeliaSonera har genom sitt dotterbolag Skanova, påbörjat den processen. När kopparnätet försvinner från ett område så måste de boende där hitta andra möjligheter för att säkra sin elektroniska kommunikation. I storstäderna byggs fibernät ut för fullt, men på landsbygden blir sådana investeringar inte lönsamma för företag. I dessa områden tvingas man därför att förlita sig på mobila lösningar för telefon och Internet. Även om dessa tekniker blir bättre och bättre med tiden, så kommer de aldrig att kunna ersätta en fast lina helt. Orsaken är bland annat att den trådlösa kommunikationens kvalitet är väldigt beroende av avståndet från sändare till mottagare. 4G-nätet kräver att masterna står med max 1800 meters avstånd för att ge full effekt och avstånden krymper i takt med att signalfrekvensen ökar. Om landsbygden ska ha en möjlighet att följa med i den tekniska utvecklingen, krävs därför att vi genom gemensamma projekt bygger våra egna fibernät.

NÅGRA FÖRDELAR MED FIBER


  • Närmast obegränsad kapacitet i nätet. Signalen färdas med ljusets hastighet, varför begränsningen enbart ligger i sändare/mottagare.

  • Hastigheten är oberoende av avstånd, antalet användare och andra faktorer.

  • Åsksäkert, eftersom fiberoptiken inte är strömledande. Även driftsäkert på andra sätt, då kabeln läggs i marken.

  • Lägre kostnader för telefoni, Internet och TV.

  • Perfekt TV-mottagning med fullt stöd för HD.

  • Tillgång till flera olika TV-tjänster, såsom videobutik över nätet, SVT Play direkt i TV’n och liknande.

  • Stöd för framtida tjänster, såsom distansutbildning, trygghetslarm, hemlarm och annat som kommer att tillhandahållas över Internet i framtiden.

Här finns ett exempel på ett tjänstepaket som Telia erbjuder till föreningar som bygger egna fibernät: Telia bynet. Jämför själv med de kostnader som du har idag för TV, Internet och telefoni.

Frågor och Svar om Fiber
Mer om hur fiber och fibernät fungerar finns att läsa HÄR!