Warning: Use of undefined constant blog_title - assumed 'blog_title' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/3/0/c/oleby.net/httpd.www/wp-content/themes/purity/includes/page-title.php on line 27 Nyheter

Warning: Use of undefined constant blog_tagline - assumed 'blog_tagline' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/3/0/c/oleby.net/httpd.www/wp-content/themes/purity/includes/page-title.php on line 28

Ordförande Informerar

Vart står vi idag?
Som ni säkert har sett har det varit lite lugnt med nyheter på hemsidan. Det har lite olika förklaringar, en är att det har varit sommar och semestertider. Sen har det hänt en del som gjort att jag och styrelsen behövt tänka igenom situationen och inte dra några förhastade slutsatser.

Jag misstänker att det kommit till er kännedom, att länsstyrelsens EU-pengar till bredband tagit slut för 2012. Detta är mycket tråkigt. Vi hade hoppats att kunna göra en ansökan nu under hösten och ha bidrag och alla papper klart, så vi kunnat börja gräva till våren.

Så vilken information har vi fått från länsstyrelsen då?
Vi har inte haft direkt kontakt med länsstyrelsen, utan det är kommunen som har hand om det mesta av den kontakten, de kallade sedan oss till ett möte med alla fiberföreningarna som finns i kommunen.

Länsstyrelsen vill att vi fortsätter med intresseanmälningar och sedan lämnar in en ansökan så fort som möjligt. Vi gissar att detta beror på att de vill få fler ansökningar, för att Värmlands länsstyrelse ska få mer pengar att dela ut.

När det kommer nya bidragspengar från EU?
Detta kunde inte kommunen ge något exakt svara på. Det pratades om nya budget-perioder som var försenade och förskott från nästa period. Det var med andra ord svårt att få något grepp på detta. Men kommunen tyckte vi skulle utgå från att nya pengar kommer in under början av 2014 i vår planering, och sedan fortsätta gå på länsstyrelsen rekommendationer

Vi i styrelsen har diskuterat detta och kommit fram till att det inte påverkar oss så mycket som vi först trodde, om nu nya pengar kommer från EU, som kommunen tror i början av 2014.

Hur ser läget ut, hur långt har vi kommit?
Vi har idag (slutet av augusti) ca 80st betalande medlemmar. Vi har varit lite mer formella med intresset, där man visar intresse genom att betala medlemsavgiften. Medan andra fiberföreningar nöjt sig med ett muntligt svar. Detta har gjort det lite trögare för oss att nå upp till 50 procent intresserade, men vi tycker vår metod känns mer seriös.

Vi räknar med att vi behöver komma upp i drygt 100st medlemmar innan Telia är intresserad av ta emot vår ansökan. Så om du inte betalat medlemsavgiften än, så gör det snarast! På de informationsmöten vi har haft om fiber i Oleby, så uppskattar vi att ca 120-130st har visat intresse för fiber. Så vi saknar fortfarande en del av dessa.

Medlemskapet är inte bindande, du bestämmer dig
slutligen när andelskostnaderna är framräknade
!

Vårt nuvarande mål är att vi ska nå 100st medlemmar så fort som möjligt, så vi kan gå till Telia och säga att vi är intresserade av en förprojektering (offertspecifikation). Då kan vi samtidigt lämna in en ansökan till Länsstyrelsen om bidrag. För att kunna få en snabb handläggning när EU-pengarna dyker upp. I bästa fall kan vi då sätta spaden i marken under sommaren 2014.

Vi i styrelsen för Oleby Net och de andra fiberföreningarna i kommunen tror att hela Torsby kommun behöver fiber för att kunna utvecklas och vara attraktiva i framtiden. För att företagande ska fungera och våra ungdomar ska stanna här och inte söka sig till storstäderna. Tillgång till IT och fiber kan ge glesbygden nya möjligheter, men avsaknad av densamma kan bli likaväl innebära glesbygdens död.

Jag vill tacka för ordet, och jag hoppas inte jag tråkat ut er. Men ämnet är viktigt och jag hoppas på stor uppslutning för fiber i Oleby.

Mvh Per-Anders Nilsson, Ordförande Oleby NET.

Warning: Use of undefined constant sidebar - assumed 'sidebar' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/3/0/c/oleby.net/httpd.www/wp-content/themes/purity/single.php on line 29