Warning: Use of undefined constant blog_title - assumed 'blog_title' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/3/0/c/oleby.net/httpd.www/wp-content/themes/purity/includes/page-title.php on line 27 Nyheter

Warning: Use of undefined constant blog_tagline - assumed 'blog_tagline' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/3/0/c/oleby.net/httpd.www/wp-content/themes/purity/includes/page-title.php on line 28

Nyhetsbrev – Vecka 3

OlebyNet styrelse önskar alla en god fortsättning på 2014!

Vi i styrelsen hoppas att det nya året har börjat bra för er. Vi hoppas och arbetar hårt för att 2014 skall bli det år som vi får fiber i Oleby med omnejd.

Medlemsantalet stiger.

Vi har idag 118st betalande medlemmar. Vi vet att det är några som är intresserae men som glömt eller inte hunnit betala in än. Passa på att göra detta så vi får en så komplett medlemslista och arbetsunderlag som möjligt. 200kr är inga stora pengar om ni skulle ångra er eller någon uppfinner en super lösning som skulle göra fibertekniken föråldrad.

Deadline

Som vi pratat om tidigare så finns det ingen “riktig” deadline ¨för att anmäla sitt intresse för fiber. Är man beredd att betala en högre kostnad för sin anslutning så går det alltid att när som helst ansluta sig till fibernätet för mer “marknadsmässiga” priser. Men vitsen med byalagsmodellen är den att ju fler som är med från början, desto bättre förhandlingsläge får vi gentemot Skanova/Telia. Samtidigt blir vårt arbete i föreningen enklare om vi inte behöver lägga till anslutningar i efterhand.

Hur långt har vi kommit

Som vi skrev i vårt föra nyhetsbrev, så har vi lämnat in en intresseanmälan tillsammans med en karta över alla intressenter till Skanova. Vi har fått svar tillbaka på denna och de har accepterat oss och vår förening enligt byalagsmodellen.

Vi har i dagarna skickat in avtal till Skanova om grovprojektering. Den här projekteringen bör vi få tillbaka inom några veckor och kommer att ge en ungefärlig kostnad och kan se ungefär hur mycket varje andel i föreningen kommer kosta.

Byalagsmodellen bygger på bidrag från EU. Tyvärr så har dock pengarna för 2013/2014 tagit slut och inga nya bidragspengar finns ännu att skönja på horisonten. Så hur det ser ut för 2014 och framåt vet vi inte säkert. I bästa fall kommer det pengar under sommaren 2014 men som sagt så vet ingen något säkert. På grund av denna osäkerhet utvärderar vi även några andra alternativ som att exempelvis bygga ett fibernät helt utan EU-bidrag. Modellen vi arbetar kring där verkar inte ge så stora kostnadsökningar som vi befarat, men detta är fortfarande något vi utreder i styrelsen. Vi kommer självklart inte ta några beslut krig detta utan att rådfråga er medlemmar. Men de alternativen vi utreder bygger främst på våra medlemmars intresse att så billigt och snabbt som möjligt kunna ha en fungerande fiberanslutning.

Markavtal

Styrelsen har diskuterat hurudiva vi ska börja samla in de markavtal som kommer bli nödvändiga framöver. Markavtal är ett avtal som ni som vill ha fiber behöver skriva på för attvåra entreprenörer skall kunna lägga fiberkabel på er mark/tomt. Exakt hur detta kommer att gå till rent praktiskt vet vi ännu inte, men i Bada anordnade de “öppet hus” där de boende fick komma och skriva på markavtalet under en helg. Ett bra sätt att diskutera detta kan exempelvis vara att ta upp detta i vår Facebook-grupp eller att kontakta någon av styrelseledamöterna. Vi tror att markavtal kommer att behöva skrivas på framåt våren, men det är ännu inte klart, så besök gärna hemsidan regelbundet för att se om något nytt hänt i detta ärende.

Med vänliga hälsnignar:
//Per-Anders Nilsson
Ordförande OlebyNet.

Warning: Use of undefined constant sidebar - assumed 'sidebar' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/3/0/c/oleby.net/httpd.www/wp-content/themes/purity/single.php on line 29