Warning: Use of undefined constant blog_title - assumed 'blog_title' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/3/0/c/oleby.net/httpd.www/wp-content/themes/purity/includes/page-title.php on line 27 Nyheter

Warning: Use of undefined constant blog_tagline - assumed 'blog_tagline' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/3/0/c/oleby.net/httpd.www/wp-content/themes/purity/includes/page-title.php on line 28

Nyhetsbrev – Vecka 46

Medlemsantalet stiger!

Vi har nu kommit upp i 114 betalande medlemmar. En ganska bra siffra som vi givetvis vill förbättra. Föreningens och Torsby kommuns mål är att vi alla ska tillgång bra och modern kommunikation, vilket görs bäst och mest framtidssäkert med fiber.

Så ni som önskar vara med, men inte betalat in medlemsavgiften än, så underlättar det väldigt mycket för föreningen ju tidigare man betala. Detta underlättar vårt arbete med projektering och avtal med Telia/Skanova samt de entreprenörer vi kommer att använda oss av.

När är deadline för anmäla intresse för fiber?

Det finns ingen riktigt deadline, ni kan om ni vill vänta och skaffa fiber först om 5år, men då till en avsevärt högre kostnad. Största nackdelen om vissa väljer att avstå, är att andelskostnaden oss andra i Oleby blir högre, för det är ju nu vi har chansen att utnyttja EU-bidrag för att få fiber till en billig och rimlig kostnad.

Väljer du att vänta med att installera fiber först senare, så kommer du att få betala en marknadsmässig kostnad för installationen. Denna kommer vara beroende på hur mycket grävning som skall göras samt vart befintlig kanalisation ligger. Dock är vår gissning att det kommer kosta någonstans mellan 30’000-60’000kr. Detta är baserat på att Skanova tar ca.20’000kr att göra detta i stadskärnan nu. Då har de maskin och personalkostnader som de kan slå ut på fler fastigheter. Ska de bygga fiber till en enskild fastighet så får den fastighetsägaren stå för hela denna kostnad själv.

 

Kartan med intresserade är inlämnade till Skanova

Vi har precis gjort klart översiktskartan och lämnat den till Skanova. Denna karta kommer nu att användas som underlag i grovprojekteringen där sträckning och materialåtgång beräknas. När detta är klart så kommer vi i vår tur att få ett underlag tillbaka som vi kan använda när vi gör upphandlingen med entreprenörerna, så att de kan komma in med offerter på själva arbetet med att lägga ner fiberkabeln i backen.

 

Möte med andra fiberföreningar i kommunen

Den sista oktober hade vi ett möte med de andra fiberföreningarna som finns i kommunen. Vi träffades för att utbyta tankar och erfarenheter vilket var mycket givande. Detta är något vi kommer fortsätta med framöver för att vår och andra föreningar så enkelt som möjligt skall kunna fixa fiber till området.

 

När kommer fibern?

Detta är givetvis helt beroende på hur fort grovprojekteringen blir färdig, lokala och centrala politiska beslut samt huruvida det finns några pengar i EUs bidragsplånbok. Dock så hoppas vi och tror att det ska vara möjligt att påbörja själva grävningsarbetet någon gång under 2014. Det finns fortfarande inga klara besked i frågan om EU-bidrag, men så länge ingen formellt sätter stopp för vårt arbete så fortsätter vi enligt planen.

 

När stänger Telia ner kopparnätet i Oleby?

Ingen vet riktigt och Telia är hemlighetsfulla. Troligen blir det när de gamla kablarna antingen lägger av helt, eller när deras funktion kräver att kablarna läggs om. Några nya kablar kommer i Telias ögon aldrig att vara en ekonomiskt hållbar investering…

Per-Anders Nilsson, Ordförande OlebyNet.

Warning: Use of undefined constant sidebar - assumed 'sidebar' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/3/0/c/oleby.net/httpd.www/wp-content/themes/purity/single.php on line 29