Warning: Use of undefined constant blog_title - assumed 'blog_title' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/3/0/c/oleby.net/httpd.www/wp-content/themes/purity/includes/page-title.php on line 27 Nyheter

Warning: Use of undefined constant blog_tagline - assumed 'blog_tagline' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/3/0/c/oleby.net/httpd.www/wp-content/themes/purity/includes/page-title.php on line 28

Nyhetsbrev – Vecka 41 (del 1)

Torsby Bostäder installerar fiber!

Som ni kanske sett har det grävts och dragits fiber runt om i Torsby Centrum. Det är Torsby Bostäders fibernät som de håller på med.

Om jag är riktigt underrättad så släcker Torsby Bostäder ner det gamla Kabelteve-nätet vid nyår och då ska alla boende få sin kabelteve via fibernätet istället. Detta kommer att medföra en avsevärda förbättringar vad gäller kvalité och funktion. Kabelteve skall även fortsättningsvis ingå i hyran, men möjligheten till snabbt Internet och även telefoni via fiber tillkommer nu, men innebär en kostnad man får stå för själv precis som vanligt.

Genom och erbjuda flera tjänster genom fiber så slår man ut installationskostnaderna så att det i slutändan blir billigare både för konsumenterna och för fastighetsägaren (här Torsby Bostäder).  Denna möjlighet existerar även för ADSL men på grund avståndet som vi boende har Oleby så fungerar det tyvärr inte lika bra i praktiken. För att detta skulle vara praktiskt möjligt så måste nätägaren Skanova först sätta upp en ny telefonstation här i Oleby. Så vi får kortare avstånd så att högre hastighet uppnås med ADSL. Skanova är i ett teknik-skifte enligt dom själva och att satsa på gammal teknik, som det kopparbaserade telenätet, finns inte med i deras planer. Så detta är inget vi kan hoppas på.

Vi i Oleby har både tur och otur. Vi har tur att våra telefonkablar går in till stationen i Torsby centrum. Den stationen torde vara den sista som Skanova lägger ner i kommunen. Otur har vi då vi har för långt till stationen för att kunna uppnå några högre ADSL hastigheter. Sen har vi även otur i att vi har gamla och dåliga kopparledningar, skulle dessa gå sönder kommer inte Skanova att kosta på nya. Då lägger nog hellre Skanova ner nätet istället och ersätter det med GSM-baserade lösningar som ytterligare försämrar möjligheterna att få tillgång till ett snabbt Internet samt andra tjänster.

Så om ni känner någon som bor i Torsby bostäders lägenheter. Passa på och gör ett besök under senhösten/vintern och se hur fiber fungerar i verkligheten!

//Per-Anders Nilsson, Ordförande OlebyNet.

 

Warning: Use of undefined constant sidebar - assumed 'sidebar' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/3/0/c/oleby.net/httpd.www/wp-content/themes/purity/single.php on line 29