Warning: Use of undefined constant blog_title - assumed 'blog_title' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/3/0/c/oleby.net/httpd.www/wp-content/themes/purity/includes/page-title.php on line 27 Nyheter

Warning: Use of undefined constant blog_tagline - assumed 'blog_tagline' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/3/0/c/oleby.net/httpd.www/wp-content/themes/purity/includes/page-title.php on line 28

Nu börjar vi!

Vi har nått ett av våra stora delmål!

För en kort tid sedan så blev vi fler än 100 betalande medlemmar i Oleby NET Fiberförening EF! Detta innebär att vi nu på allvar kan börja höra oss för med Torsby Kommun och Länsstyrelsen hur vi fortsätter på bästa sätt.

Först och främst så måste vi nu skicka in en anmälan till Telia/Skanovas projekteringsfirma (RALA), de i sin tur kommer att göra en kalkyl över hur sträckningen skall se ut, vilket och hur mycket material som går åt och ungefär vilken tid det kommer att ta för en entreprenör att utföra arbetet. Det här blir alltså vårt offertunderlag som vi sedan kan använda då vi tar in offerter ifrån entreprenörer. Ofta brukar priset per meter nergrävd fiber ligga ganska fast, men med ett bra offertunderlag har man bättre möjlighet att påverka priset på ett (för oss) positivt sätt.

Den projektering som RALA nu kommer göra beräknas på att alla hushåll i området ansluts till fibernätet. De fastigheter som nu väljer att stå utanför kommer dock inte att anslutas, men beräkningen görs på det här sättet iallafall, eftersom nätverket behöver dimensioneras för att kunna ta emot fler intressenter framöver vilket innebär att ett rör för framtida fiberkabel kommer att grävas ner fram till tomtgräns till dem som väljer att stå utanför.

Kostnaden för hela fibernätet kommer alltså att slås ut på alla dem som väljer att ansluta sig, så för att vårt fibernät skall bli så billigt som möjligt för alla inblandade så behöver vi alltså få med så många som möjligt redan från början! Visst kommer det gå att ansluta sig senare, men då får man som fastighetsägare själv ta hela den ekonomiska smällen för detta då inga bidrag längre blir aktuella.

Vad händer runt omkring oss?

På fiberfronten kan nämnas att Bada Fiberförening (http://www.badafiber.n.nu/) just har börjat att ta in offerter för grävning i området. De har blivit beviljade statlig medfinansiering samt alla erforderliga bidrag från Länsstyrelsen/EU, så för folket i Bada står det inte på förrän grävmaskinerna kan börja arbeta!

Läs mer om fiberutbyggnaden i Bada via denna länken: http://www.badafiber.n.nu/

Warning: Use of undefined constant sidebar - assumed 'sidebar' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/3/0/c/oleby.net/httpd.www/wp-content/themes/purity/single.php on line 29