Warning: Use of undefined constant blog_title - assumed 'blog_title' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/3/0/c/oleby.net/httpd.www/wp-content/themes/purity/includes/page-title.php on line 27 Nyheter

Warning: Use of undefined constant blog_tagline - assumed 'blog_tagline' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/3/0/c/oleby.net/httpd.www/wp-content/themes/purity/includes/page-title.php on line 28

Nätverk i huset

Inledning:

Ett hemmanätverk kan vara bra att ha av flera anledningar. Framför allt så är det lättare att ansluta alla de enheter man har till internet genom att ansluta dem till en s.k. router. Routern ser till att ditt nätverk skärmas av från internet via en ”brandvägg”. Detta ger ökat säkerhet samtidigt som alla enheterna innanför brandväggen kan kommunicera med varandra på ett sätt som inte är möjligt annars.  Förutom detta så kan även alla anslutna enheter ges åtkomst till skrivare eller filer som delats ut på exempelvis en dator i nätverket. Vill man så kan man skaffa en central server som kan hantera delning av filer och skrivare så att de kan användas av alla i nätverket.

Ett nätverk idag brukar oftast fungera enligt den s.k. stjärnmodellen. Det vill säga att man ifrån fiberkonvertern/ADSL-modemet/Routern kablar ut nätet till alla andra enheter i nätverket. Vill man så kan man med hjälp av en s.k. switch, grena ut ifrån en kabel så att man ifrån en anslutning i konvertern eller modemet kan ansluta långt fler enheter.

Man kan beskriva ett hemmanätverk ungefär som en trädkrona. Modemet eller fiberkonvertern blir trädets stam och alla andra enheter sitter på de grenar som utgår därifrån. Vill man bygga vidare på trädkonceptet så blir följaktligen trädets rotsystem en god representation av Internet, som egentligen är en uppförstoring av ditt egna hemnätverk med routrar och switchar som alltihop binds samman med fiberkabel till ett globalt nätverk.

Scheamatisk bild på hemmanätverk

Hemmanätverk/LAN

Att tänka på

Innan man börjar dra kabel för att ansluta sina enheter så bör man kanske ägna en liten tanke åt vilka typer av utrustning man skall ansluta och vilket behov av bandbredd de olika enheterna kommer att behöva. Idag kan man ansluta nästan allt ifrån kaffebryggaren till datorn och tvättmaskinen. Men de typer av enheter som kräver lite högre bandbredd för att fungera bra brukar oftast vara de som används för att titta på tv eller film eller lyssna på musik med. Om detta är en TV, telefon, dator eller surfplatta är oviktigt i sammanhanget. Vet man att man i sitt hushåll använder många tjänster som hämtar data över Internet i realtid (streaming) så är det bra om man ansluter dessa med en fast kabel om det alls är möjligt. Annars riskerar man att få problem med att strömmade filmer eller musik hoppar eller skevar då man spelar upp dem.

Grunderna

Internetanslutningen kan utgöras av antingen ett ADSL-modem eller en fiberkonverter eller något helt annat som exempelvis 3/4G-modem. Dessa fungerar som mottagare och sändare för din trafik till och från Internet. Dessa kan se ut på många olika vis, men har alla det gemensamt att du kan ansluta till dem via en vanlig nätverkskabel (ethernet). I vissa fall har de även inbyggd funktion för Wifi – trådlös ethernet som gör att du trådlöst kan ansluta mobiler, surfplattor eller andra enheter som kan ansluta till sådana nätverk för att ge dem tillgång till alla nätverkets resurser. Obs förväxla inte detta med 3/4G som även det är en trådlös teknik, men som endast kan ansluta till det trådlösa mobilnätet som mobiloperatörerna tillhandahåller. Här nedan ser du hur en fiberkonverter kan komma att se ut i din bostad.

Routern

Oavsett om du använder fiber, kabel eller ADSL eller något annat, så är routern det verkliga hjärtat i ditt nätverk. Här sköts all kommunikation mellan nätverkets interna enheter samt Internet. Här finns brandväggen som ser till att ingen obehörig kommer åt ditt nätverk eller någon av enheterna i det. I många fall finns även funktionalitet för trådlösa anslutningar så att mobiler, surfplattor och bärbara datorer lätt kan ansluta till nätet.

I de allra flesta fall så tillhandahåller din internetleverantör en router som skall sköta alla de funktioner jag nämnde ovan. Det här är inte alltid en bra lösning eftersom du själv inte längre har möjlighet att ändra på många av de inställningar som leverantören har gjort åt dig. Detta medför ibland att det blir problem med tjänster som är beroende av en fullt fungerande brandvägg som inte filtrera bort trafik som du faktiskt vill skicka. Exempel på sådana tjänster kan vara Skype, Windows Live Messenger eller andra typer av kommunikationsprogram.

I sådana fall kan det ofta löna sig att investera i en egen router som man har full koll på själv. Då har man vips helt andra möjligheter att ställa in sin brandvägg, sitt wifi-lösenord samt annat som oftast inte är upplåst i en router man fått från sin internetleverantör.

Fiberanslutning

Om man har en fiberanslutning i sitt hushåll så sitter en s.k. fiberkonverter på väggen där fiberanslutningen kommer in i fastigheten. Denna gör egentligen inget annat än att den översätter fiberkabelns ljussignaler till elektriska sådana. Ofta så levereras dessa med en inbyggd switch som ger dig möjlighet att ansluta flera enheter direkt i konvertern utan att själv behöva skaffa en grendelare för detta. Fiberkonvertern har ofta portar som är avsedda för speciella ändamål. Ett uttag är avsett för telefoni, ett för bredbandsteve och två kvarvarande går att använda för vanliga datorenheter.

Fiberkonverter

Anslutningar – Fiberkonverter

 

ADSL-anslutning

En ADSL-anslutning fungerar lite på samma sätt som en fiberkonverter, med den skillnaden att modemet tar emot elektriska signaler av en viss typ, och gör sedan om dessa till den typ av signal som används i ett vanligt ethernet-nät, precis som fiberkonvertern gör. Även här finns ofta portar som är förutbestämda för vissa ändamål.

ADSL Modem

Anslutningar – ADSL-Modem

 

Ethernet (TP-kabel)

Det här är det absolut vanligaste sättet att koppla ihop exempelvis en dator med någon typ av nätverk. Ofta följer denna typ av kabel med då man köper någon typ av utrustning som kan kopplas via den här typen av kabel. Ethernetkbalar finns i lite olika utföranden och varianter ifrån 10 megabit upp till 10 eller 100 gigabit, men oavsett vilken så passar de alltid ihop med alla typer av ethernet-utrustning. Skillnaderna utgörs främst av olika skärmningar och krav på överföringshastighet. Skall dra ett nytt ethernetnätverk i sitt hus idag så rekommenderar jag att man använder sig av s.k. skärmad Cat.6-kabel. Lite grekiska kanske i sammanhanget kanske, men det handlar om en kabel som möjliggör överföringar i gigabit-klass utan att störas av intilliggande elektronisk utrustning på grund av sin skärmning. Det finns även kabel som klarar högre hastigheter men det kommer dröja några år till innan det finns konsumentinriktad utrustning som kan dra nytta av dessa.

Ethernetswich med tillkopplad ethernetkabel.

 

Elnät

Det är inte alltid man har lust eller möjlighet att dra kabel tvärs över hela huset bara för att man råkar ha teven i ena änden av huset och internetanslutningen i den andra. I sådana här fall så finns det lösningar som använder sig av ditt befintliga 230v-nät. De består utav en sändardel som man kopplar ihop med sin router och sedan sätter i ett vanligt 230-voltsuttag i närheten. Efter detta kan man ansluta (nästan) valfritt antal mottagardelar i strömuttag som finns intill de enheter som skall anslutas till nätverket.

I vissa fall får man se upp så att det inte finns begränsningar vad gäller elnätets faser (en ordinär villa har tre-fas nät) där tekniken i vissa fall har svårt att hantera trafik mellan dessa olika faser. Det skall också nämnas att överföringshastigheten inte nödvändigtvis kommer upp i samma hastigheter som ett vanligt ethernet, även om tekniken går framåt även här.

Elnätverk

Hemnätverk via elnätet.

 

Wifi

Wifi, eller trådlöst nätverk, skall som sagt inte blandas ihop med vad mobiloperatörerna brukar kalla ”trådlöst Internet”. Här handlar det om att trådlöst kunna ansluta en enhet till ett hemmanätverk så att enheten dels kan anslutas till internet, eller ges möjlighet att använda de resurser som finns i nätverket, exempelvis skrivare eller delade filer. Trådlösa anslutningar används främst av bärbara enheter såsom laptops, mobiler och surfplattor.

Även här finns dock lite olika standarder som ger olika hög överföringshastighet. Själva tekniken kallas IEE 802.11 och efter detta anges vilken version av tekniken som används, exempelvis a, b, g, n eller a/c. Detta är egentligen inte viktigt att veta, men oavsett vilken typ av enhet man skaffar så kommer den alltid att fungera ihop med andra enheter som följer 802.11-standarden.

802.11 a/c är sålunda den nyaste tekniken i samlingen och ger en teoretisk överföringshastighet 6,9 gigabit per sekund. Detta är givetvis ingen hastighet som kommer uppnås för gemene man där det finns mängder av störningar som inverkar på trafiken. Dock verkar de flesta eniga omen praktisk maxhastighet kring 1,7 gigabit per sekund vilket är en rejäl uppdatering av föregångarens dryga 600 megabit per sekund i teoretisk hastighet. Sådana hastigheter är heller inget man behöver tänka speciellt mycket på om man inte planerar att strömma film kors och tvärs i nätverket samtidigt.

Viktigare däremot är räckvidden. Vilken överföringshastighet får jag när jag har min accesspunkt på övervåningen i ena änden av huset och jag vill ta emot signalen i nedervåningen på andra sidan huset? På den punkten har de flesta tillverkare blivit bättre ju längre den trådlösa tekniken har utvecklats, men bor man i ett hus som främst är byggt av sten, betong eller timmer så kan det vara bra att man är medveten om att detta är effektiva dämpare av alla typer av radiosignaler. Man bör sålunda dra kabel till de enheter som skall användas primärt till musik teve och film.

 

Wifi Router

Wifi Router

Warning: Use of undefined constant sidebar - assumed 'sidebar' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/3/0/c/oleby.net/httpd.www/wp-content/themes/purity/single.php on line 29