Warning: Use of undefined constant blog_title - assumed 'blog_title' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/3/0/c/oleby.net/httpd.www/wp-content/themes/purity/includes/page-title.php on line 27 Nyheter

Warning: Use of undefined constant blog_tagline - assumed 'blog_tagline' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/3/0/c/oleby.net/httpd.www/wp-content/themes/purity/includes/page-title.php on line 28

När grävmaskinerna kommer kan det vara för sent!

Vi har kommit en bit på väg nu! Slangen från telestationen inne i Torsby fram till vår överlämningspunkt på Olebysidan är nu färdig. Relacom har även börjat lasta av material vid busshållplatsen vid gamla Konsum, så en del av arbetet med att förlägga fibern kommer att kunna startas upp redan nu medan andra delar av arbetet kommer att göras lite senare under hösten.

Nedan följer några frågeställningar som är aktuella i den innevarande fasen av arbetet. Viktigast av allt är att fråga sig själv huruvida man är införstådd med vad det innebär att inte ansluta sin fastighet nu. För billigare än så här kommer det inte att bli inom överskådlig framtid. För när grävskoporna har kommit är det med största sannolikhet försent med god marginal att ändra sig! Och känner man att man vill ”vänta och se”, så kan väntan på ytterligare anslutningar i Oleby med omnejd bli både lång och kostsam.

Fråga 1: När är det för sent att ansluta sig till och skaffa fiber genom OlebyNet?

För vissa fastighetsägare är det för sent redan nu. De områden där Relacom väljer att gräva redan nu och där samförläggning görs med Utterbyn och andra grävarbeten görs. Vi har nu drivit det här projektet i snart 3år, så det finns ett visst eget ansvar om man nu inte längre kan komma med i ett första skede.

Dock kan man alltid fråga oss! I den mån vi har tid och möjlighet så kommer vi givetvis att titta på och undersöka förutsättningarna för nya intressenter, men vi kommer att prioritera de befintliga medlemmarnas intresse först.

Fråga 2: Kan jag ansluta mig via Telia/Skanova senare ?

Ja, Skanova tar in anmälningar från fiberföreningar 2ggr per år. Hur det är med privatpersoner vet vi inte. Men det går att anmäla sig inne i Torsby samhälle, men ingen har fått någon ny anslutning inkopplad än sedan fibernätet togs i drift under 2014.

Fråga 3: Hur lång tid kommer det ta att få fiber om jag ansluter mig senare med Telia/Skanova?

Telia/Skanova kommer samla ihop ett visst antal intresserade inom ett visst område innan de skickar ut grävskopor, fiber-blåsare och installatörer. När de väl fått ihop tillräckligt många intressenter så sätter de igång. Har man tur kan det i bästa fall ta ett år. I värsta fall får de aldrig ihop tillräckligt många intresserade för att det ska vara en lönsam investering. Då kommer man gissningsvis aldrig att kunna få fiber installerad i sin fastighet. Det är med andra ord en chansning med väldigt dåliga odds att vänta till ett senare tillfälle att ansluta sig.

Fråga 4: Varför är då Oleby.NET det bästa alternativet?

Fiberföreningen Oleby.NET har inget som helst vinstsyfte. Vi har heller inga aktieägare som kräver avkastning och lönsamhet. Ingen boende i Oleby med omnejd kommer någonsin kunna få en fiberanslutning så pass snabbt eller till ett så rimligt pris som det vi kan erbjuda i dagsläget! Detta då vi slår ut den kostnad som entreprenören vill ha för hela arbetet för fibernätet på alla föreningens medlemmar.

Vi gör inga påslag eller tar ut några extra avgifter för det ena eller det andra utan delar rakt av kostanden mellan medlemmarna. Vill man ha en anslutning efter det att vårt nät är färdigt så kommer detta att bli en kostnad baserad på Telia/Skanovas utgifter gentemot entreprenör och för projektering samt ett påslag för den marginal som krävs för att deras utgift för arbetet skall vara lönsam.

Vi gissar att kostnaden för en ny anslutning efter projektets slut kommer vara börja någonstans runt 40’000kr (ej inräknat extra grävning till närmaste kopplingspunkt). Detta förutsatt att det finns ledig fiberkabel ifrån huvudstation.

 

Ha en fortsatt trevlig höst önskar.

Per-Anders Nilsson Ordförande i OlebyNet.

Warning: Use of undefined constant sidebar - assumed 'sidebar' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/3/0/c/oleby.net/httpd.www/wp-content/themes/purity/single.php on line 29